SAlaM-x.. meh ambo nak ghoyak pasal nate budu nie.. owh.. hebat sungguh..
Rahsia Budu Terbongkar
Contributed by zulkifleesdk
KesihatanBudu merupakan makanan traditional Kelantan dan Terengganu yang
diperbuat daripada ikan bilis atau udang bari yang dijeruk sehingga hancur.
Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia
ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat
Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-
baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan
antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh
(immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang
kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini
memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".
Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu
menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif sep
erti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan
selainnya pada peringkat lebih awal. Kajian mendalam juga mendapati budu
turut mengandungi zat antibakteria penyebab [[diarrhoea| cirit (diarrhoea)] ,
penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.
Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan
oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses
dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak
yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. Dengan
pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan
berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta
menyembuhkannya dalam waktu singkat.
Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia
merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-
neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. Pemakanan budu turut
bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab
utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang
dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air
(vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).
Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan
lain sep erti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin) , asid
pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin) . Secara
saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh
bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana vitamin
B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan
daging-daging lain. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah,
di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia
perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.
Kadar vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per
100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih
cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12
para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan
kekurangan vitamin B12 di dalam badan.
Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral
makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan
magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu.
Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon.
Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan
antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi
pembentukan radikal bebas. Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang
mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi
sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan
kematian sel. Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang
dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya antioksidan
di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.
Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon unsur
antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien. Pada budu, di samping 2
jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi
isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan
isoflavon dalam ikan-ikan lain.
Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat
menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu
terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.
Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh
darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu
satu keadaan yang disebut aterosklerosis.. Ini mungkin disebabkan oleh faktor
usia, pemakanan, jantina dan keturunan.. Manakala faktor dimodifikasi adalah
peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia ), hipertensi, obesiti,
stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat
hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) sep erti kandungan protein, serta
makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang yang
dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu
dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.
Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali
sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu
mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan
kepada 30% dari umlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research.
Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu
lebih mudah untuk dicernakan. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali
bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan
nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu
seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh
badan.
Pilihan raya PBT, siapa untung siapa rugi
4 years ago
0 comments
Post a Comment